La necròpolis coneguda amb el nom genèric del Coll del Moro comprèn, en realitat, tres àrees d'enterrament diferenciades que reben els noms, respectivament, de Calars, Teuler i Maries. La investigació de les mateixes ha passat per etapes diferents: entre els anys 1971 i 1976 s'hi realitzaren diverses campanyes d'excavació a càrrec de Manuel Berges, aleshores director del Museu Arqueològic de Tarragona, i Màrius Ferrer; el 1984 es reprengueren les excavacions, que se centraren en el sector Maries, el menys conegut.
Tenint en compte que els treballs portats a terme per Berges tingueren envergadura i que romanien inèdits, ens proposàem, complementàriament als nous treballs d'excavació, de revisar i estudiar els resultats de les campanyes d'excavació dels anys 70.
El treball que ara presentarem és el fruit d'aquest propòsit. En ell es donen a conèixer i s'estudien els materials mobles de les excavacions esmentades -i alguns de la nova fase d'excavacions- i es complementa amb l'estudi de les estructures funeràries, que ha estat objecte d'una altra publicació, i amb diversos articles de caire monogràfic.
Atès que, per raons alienes a la nostra voluntat, l'estudi de les necròpolis ha hagut, doncs, de publicar-se frgmentàriament, cal acudir a RAFEL 1989 per als aspectes relatius a la descripció topogràfica del conjunt arqueològic, a la relació detallada de les campanyes d'excavació realitzades, la bibliografia anterior, l'inventari i estudi de les estructures funeràries i la hipòtesi sobre el desenvolupament cultural del conjunt sepulcral.
Volem fer esment de l'interès que ha mostrat la Diputació de Tarragona per la publicació d'aquest treball, especialment d'agrair en un moment en què el panorama de la divulgació científica de l'arqueologia a Catalunya pateix greus defectes estructurals.
Per a la realització d'aquest estudi ha estat inestimable la col.laboració i suport del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona on se'ns ha donat tota classe de facilitats per consultar els seus fons i arxius documentals, sense els quals no hagués estat possible d'individualitzar els diferents aixovars. Part dels materials que presentem estaven ja dibuixats en la documentació del museu; no obstant, per evitar enutjoses comprovacions s'ha tornat a revisar i dibuixar tot excepte les peces T3. 1 i T43. 27; de la primera ens hem valgut del dibuix existent al museu, de la segona del dibuix que, amablement, ens facilità Màrius Ferrer (atès que aquesta peça -un fermall de cinturó- no ha estat localitzada entre els fons del museu). Excepte aquestes peces, doncs, els dibuixos han estat realitzats per qui signa i passats a tinta per A. Llussà.
El treball s'estructura en dos grans blocs. En el primer, que constitueix l'estudi pròpiament dit, es presenta l'anàlisi pormenoritzada dels materials tant ceràmics com metàl.lics i unes consideracions finals a tall de conclusió. El segon està construït per l'inventari, en el qual es presenten els diferents conjunts de materials, agrupats per unitats. Per tal de facilitar la consulta i, en particular, la relació dels conjunts mobles amb les estructures d'enterrament, en cadascun dels sectors de necròpoli reproduïm els quadres on es resumeixen les característiques tipològiques de cada unitat. Finalment, s'inclou un breu annex relatiu als resultats de la campanya d'excavació del 1985, atès el seu interès pel que fa referència al moment ibèric de la necròpolis.
Autor: NÚRIA RAFEL I FONTANALS
Publicación: TARRAGONA
Año: 1991
Formato: 21X30X2
Encuadernación:
Rústica - RÚSTICA
Edición: 1ª
Nº Páginas: 207
Estado Libro:
Usado
Estado Cubierta:
Usado
Tipo:
Libro
Firmat: No
Peso: 0.60 Kg.